BLOG O HUBNUTÍRady a zajímavé články...

Detoxikujte se a zhubněte s červenou řepou

Publikováno 14.04.2014 v 00:00 v kategorii Jídelníček, přečteno: 132x

Nejlepším obdobím pro detoxikaci organismu je jistě jaro. Ale pokud se rozhodneme pro jiné roční období a seženeme potřebné suroviny a zeleninu, není problém začít kdykoliv. Kvalitní detoxikace nás zbaví nejen škodlivých látek v našem těle, ale můžeme shodit i nadbytečné kilogramy a získat ztracenou energii.

Tajemná síla řepy

Poslední dobou se mezi lidmi šíří zajímavé názory. Přidejte do svého jídelníčku červenou řepu, zhubnete, budete se cítit skvěle a ještě uděláte něco pro své zdraví. Kde je pravda a není to jen nějaká polopravda nebo mýtus?

Červená řepa je tradiční zelenina, na kterou jsme odjakživa zvyklí. Pokud do svého jídelníčku budeme zapojovat tropické ovoce a různé exotické druhy zeleniny, věřte, že naše tělo je nedokáže natolik využít, jako tradiční druhy u nás pěstované po dlouhá staletí. A červená řepa se na našem jídelníčku objevuje rozhodně déle, než jen několik desetiletí.


Pozor na konzervanty a barviva

Než se pustíme do samotné detoxikace, je třeba si uvědomit, jaká červená řepa má pro naše tělo ten nejlepší a největší vliv. Konkrétně, pokud je to jen možné, snažte se do svého jídelníčku zapojovat hlavně čerstvou řepu. Stačí ji omýt, uvařit a oloupat a můžeme ji v lednici skladovat i několik dní. Sterilovaná řepa a různě ochucovaná je mnohdy doplněna o konzervanty, barviva a ztratila významný podíl vitaminů. A o to nám rozhodně nejde.


V čem je výjimečná?

Řepa je levná a nezajímavá zelenina, o kterou není takový zájem. Je to ale škoda. Podílí se na tvorbě červených krvinek, dále podporuje funkci jater a ledvin, skvěle pomáhá odvodňovat organismus, obsahuje i dostatek vitaminů a důležitých minerálů a na škodu není ani vysoký podíl vlákniny. Navíc nás dokáže snadno zasytit, aniž bychom zkonzumovali obrovské množství kalorických potravin a to má samozřejmě vliv na naši postavu a hmotnost.

Proto je červená řepa základem mnoha diet, například Antonie Mačingová a její dieta, kde se snaží upozornit na průmyslově vyráběná jídla a vrací nás zpět k základům zeleniny a ovoce. Právě díky ní zažila červená řepa doslova renesanci a je o ní větší zájem.


Jaké recepty jsou vhodné?

Pokud znáte červenou řepu jen jako na kostičky nakrájenou sterilovanou variantu salátů, tak to je jen ta nejhorší varianta. Polévka z červené řepy nebo přímo boršč s červenou řepou, salát z červené řepy nebo oblíbená šťáva z červené řepy? To je jen začátek.

Detoxikační dieta se snaží náš organismus vyčistit. Červená řepa nabízí recepty, kde je tento účinek zaručen. Je třeba ale dodržet některé zásady. Snažme se při detoxikaci nezapojovat do jídla maso, nekonzumujme příliš sladké ovoce v nadměrné míře, snažme se pít jen vodu, zapojme pohyb a nezapomínejme na dostatek energie z jídla (nedržet hladovku!).

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?