Potraviny vhodné pro hubnutí: Pomoci nám může překvapivě i čokoláda
Publikováno 16.02.2014 v 14:59 v kategorii Hubnutí, přečteno: 134x
Zdravá strava nám usnadňuje úvahu, jak zhubnout. Dietní jídelníček by neměl být ochuzen o některé potraviny a nápoje. Musíme brát úvahu vitamíny a v neposlední řadě i bílkoviny v potravinách. Samozřejmě je pro nás důležitý hubnoucí efekt uvedených potravin.
Vitamíny hledejte v zelí a citrusech
Vitamíny v potravinách najdeme především v zelenině a ovoci. Platí ovšem, že některé druhy zeleniny ovoce jsou z hlediska hubnutí a obsahu vitamínů významnější a vhodnější, než jiné. Vynikající zeleninou je především zelí. Podporuje trávení, je zdrojem vitamínu C, má velmi málo kalorií, velký obsah vlákniny, dobře zasytí a odbourává cholesterol. Výborná je i brokolice, vyznačující se nízkým glykemickým indexem, vysokým obsahem vitamínu C a minimálním množstvím kalorií. Navíc díky obsahu chromu stabilizuje hladinu krevního cukru a nedostanete po ní hlad.
Z ovoce nám zajišťují přísun vitamínů zejména jablka a hrušky, která mají vysoký obsah pektinu, a proto nás nasytí na delší dobu. Nebudeme po nich trpět hladem. Mezi požírače tuků patří hlavně citrusy. Pomeranče zabraňují ukládání tukových polštářků, grepfruity tuky spalují, citrony pomáhají stabilizovat pH organismu. Kromě toho jsou citrusy doslova studnicí vitamínu C a zvyšují naši obranyschopnost.
Bílkoviny objevujte v luštěninách
Bílkoviny v potravinách najdeme kromě masa, jež se doporučuje zejména bílé, tedy drůbeží a také rybí, i v různých druzích luštěnin. Mnozí z nás netuší, že fazole zvláště v minulých staletích bývaly nedílnou součástí jídelníčku a zasytily zdravým způsobem lidstvo. Fazole doporučujeme hlavně kvůli nízkému obsahu tuku a také nízkému glykemickému indexu. Nasytí nás na dlouhou dobu.
Podpora metabolismu a stabilizace hladiny krevního cukru
Kromě potravin, které nám zajistí dostatek vitamínů i bílkovin, bychom ale ve zdravé stravě neměli zapomínat ani na ty, jež nám nastartují látkovou výměnu v těle a vyrovnají hladinu cukru v krvi. Jejich přínos pro hubnutí je obrovský. Zelený čaj blokuje v lidském těle tvorbu tuků a usnadňuje jejich štěpení. Med podporuje metabolismus a stabilizuje hladinu krevního cukru. Ideální je nahrazovat bílý cukr medem, protože nedochází k výkyvům hladiny krevního cukru. Skořice stabilizuje glykémii a doporučuje se i diabetikům. Čokoláda je překvapivě potravinou, která obsahuje řadu vitamínů a pro tělo nezbytných látek. Startuje metabolismus, denně si můžete dopřát až 30 gramů kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa, tedy 70 %. Dobré na hubnutí jsou i ořechy, které obsahují nenasycené mastné kyseliny.
Komentáře
Celkem 0 komentářů