Při redukční dietě nezapomínejte na houby
Publikováno 19.09.2014 v 22:46 v kategorii Hubnutí, přečteno: 162x
Kdy jindy se vydat na sběr hub, než právě teď! Příznivé podmínky jako je dostatek vláhy a teplo dělají své a tak se po celém Česku objevují houbaři s napěchovanými košíky. Zapomeňte na klasické houbové řízky nebo na smaženici a zapojte houby do své diety a jako perfektní součást zdravého životního stylu.
Houby jako efektivní pomocník na hubnutí
Redukce hmotnosti ve spojitosti s houbami? Vydejte se na houby a začnete hubnout! Nejde jen o pohyb v lese na čerstvém vzduchu, ale jde hlavně o výživovou hodnotu hub. Obecně jsou totiž houby ideálním pomocníkem při hubnutí. Jsou tvořeny z valné části jenom vodou, jde asi až o devadesát procent hmotnosti hub. Nemají takřka žádné kalorie, ale přesto nás dokonale zasytí. A právě teď jsou snadno dostupné a to v podstatě úplně zdarma.
Na hubnutí se hodí jakékoliv houby. Můžou to být klasické čerstvé lesní houby, ale i kupované žampiony, hlíva ústřičná nebo různé varianty hub, které se s oblibou přidávají do salátů. Jak ale houby do diety zapojit?
Základ nebo jenom součást?
Houby můžeme do diety zapojit dvěma způsoby. Buď mohou tvořit základ našeho jídla, nebo jej mohou jenom doplňovat. Rozhodně obě varianty stojí za to. Zapomeňte ale na klasickou oblíbenou smaženici, která je v nejznámější formě v podstatě kalorickou bombou. Nehodí se ani úprava ve formě různých řízků nebo zbytečně masné omáčky či smetanové kombinace.
Oblíbené jídlo pro redukci hmotnosti je falešný guláš. Recept je úplně stejný jako na klasický guláš. Místo tučného masa tam přidejte ale houby. Hodí se například hlíva ústřičná. Guláš není tak kalorický v porovnání se svou masovou variantou a navíc má silné aroma z hub. Dobrým tipem je polévka z hlívy ústřičné. Jde o napodobeninu známé dršťkové polévky. Velkou výhodou je zase minimální energetická hodnota, což při dietě oceníme. Recepty z hub jsou velmi kreativní, co třeba saláty nebo houby s masem?
Do salátů nebo polévek
Díky skvělému aroma a zajímavé chuti jsou houby oblíbenou součástí salátů a různých polévek. Jak je ale přidat a jídlo nepokazit? Udělejte si klasický salát se zeleninou a houby přidejte. Rozhodně ne ale syrové houby! Vyplatí se přidávat sušené namočené houby, dobré jsou i houby nakládané. Musí být změklé a ochucené. Do polévek je možné přidávat houby v jakékoliv podobě. Nezapomeňte je přidávat i do masových jídel. Udělejte si dobrou omáčku a kuřecí plátek bude chutnat úplně jinak, než jen s klasickým kořením. Skvělý tip je i oblíbená lišková polévka nebo žampionový krém.
Jak houby skladovat?
Aby houbová dieta nebyla otázkou jednoho košíku a krátké doby spotřeby hub, je třeba je správně skladovat. Čerstvé houby dlouho nevydrží a rychle se kazí. Snadno by se hubnutí proměnilo na problémy se žaludkem. Houby rychle očistěte, a buď je začněte sušit, nebo je podle známých postupů zmrazte. Nepřijdete o aroma, v houbách zůstanou všechny vitaminy a minerály a budou použitelné v rámci několika týdnů a měsíců.
Komentáře
Celkem 1 komentář
Miška 03.11.2014 v 13:01 Dobrý den, jaké máte prosím zkušenosti s chlorellou? Funguje při dietě? Našla jsem ji tady za dobrý peníz http://mojechlorella.eu/ a tak ji chci zkusit.